Излазе из косовских институција - Срби на Косову збијају редове, усвојена декларација и подршка Вучићу 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Излазе из косовских институција - Срби на Косову збијају редове, усвојена декларација и подршка Вучићу
Trenutno na sajtu: 380       |       Podeli:
24.08.2022 | 0 коментар(а)



Градоначелници четири општине са севера Косова и 62 одборника усвојили су на данашњем састанку у Звечану

декларацију са шест закључака, од којих је први да дају подршку председнику Србије Александру Вучићу да у наредних седам дана он трага за решењем кризе на Косову. Они су поновили ранију најаву да ће напустити све институције уколико се не постигне компромисно решење, али нису дали рок када ће то урадити.

На заједничкој седници Скупштина општина Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток усвојена је Декларација у којој се наводи да је на седници разматрана политичко-безбедносна ситуација настала због једностраних потеза Приштине којима се угрожавају људска и политичка права српског народа, крши Бриселски споразум, онемогућава формирање Заједнице српских општина.

Додаје се да поступци косовских власти доводе до угрожавања „мира и спокојства грађана институционалним насиљем, монтираним истрагама и судским процесима, константним упадима до зуба наоружаних специјалних јединица Приштине, пребијањем и рањавањем грађана српске националности, забраном гласања и изјашњавања на референдуму, онемогућавањем пружања здравствене неге одузимањем лекова, запленом санитетских возила, спречавањем процеса вакцинације грађана, онемогућавањем слободе кретање уништавањем сеоских путева, намером одузимања личних докумената, спречавањем спортских догађаја и манифестација, а свесни да је питање регистарских таблица и улазно/излазног документа само почетак јачег притиска на српски народ са циљем протеривања Србија и Срба са ових простора“.

Председници четири општине су усвојили шест закључака, а у првом од њих се пружа „пуна подршка“ председнику Вучићу да у наредних седам дана пронађе „компромисно, одрживо и дугорочно решење за проблем регистарских таблица и личних карата кроз дијалог, а у складу са интересима наших грађана уз очување мира, стабилности и сигурности“.

Представници Срба са севера Косова захтевају да се најхитније формира Заједница српских општина како је дефинисана Бриселским споразумом. У декларацији се истиче да је ЗСО „потреба српског народа како би се кроз њу заштитила наша колективна права“.

Кфор и друге међународне институције се позивају да у складу са Резолуцијим 1244 и Кумановским споразумом осигурају мир и безбедност за све грађане.

„Позивамо команду мисије КФОР да спречи долазак до зуба наоружаних специјалних јединица косовске полиције из Приштине у мирне српске општине, а међународну заједницу да уразуми Приштину како би се повукле једностране и антисрпске мере“, пише у усвојеној декларацији.

Срби са Косова се позивају да не узимају косовске регистарске таблице и лична документа јер то, како се наводи, није у складу са договором у Бриселу.

Грађанима се поручује да су председници четири општине од председника Вучућа добили „јасне и чврсте гаранције да се неће дозволити прогон и погром“ и да српски народ неће бити сам.

У последњем закључку декларације наводи се оно што је Вучић већ најавио у свом обраћању јавности, а то је да ће напустити све косовске институције на свим нивоима, од централних и локалних, преко судства, тужилаштва и полиције, уколико не дође до компромисног решења.

Радни део седнице био је затворен за јавност, а после акламативног гласања медијима су прочитани закључци. За данашњу седницу је владало велико интересовање медија, укључујући и међународне, а у Звечан су стигле и телевизијске екипе из Београда и Приштине.

 

 

 

 

ГЗС 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VUCIC ZVECAN DEKLARACIJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.070.928 посета
Тренутно на сајту: 381 посетилац(a)